Tilaa blogi s-postiisi

10.8.2017

Pe iltaretki: Sienimetsän satoaViime kerralla teille kirjoitin villiyrteistä. Nyt alkaakin olla sieni aika jo käsillä. Tutkitusti metsässä liikkuminen on terapeuttista ja se ehkäisee stressiä. Vielä suurempaa mielihyvää tuottaa kun on metsästä tuliaisiksi korillinen tuoretta villiruokaa.   Mush room huntingissä eli sienimetsästyksessä kilometrejä kertyy ettei edes huomaakaan kun "juoksee" metsässä sienten perässä. 

Viime vuonna oli karvarouskujen kultavuosi. Tänä vuonna näyttää olevan paljon kangasrouskuja.  Myös lampaankääpiä oli viime vuonna paljon. Tänä vuonna ainakaan vielä ei ole näkynyt kuin muutamia. Kanttarelleja on tänä vuonna ollut runsaasti. 

Kovasti toivon löytäväni lisää kangashaperoja. Se on yksi lempisienistäni. Huippuhyvää niistä saa kun siivuttaa nuo pienet "pallopäät", niin että sienen malli säilyy ja paistaa oliivilöljyssä ja sormisuolaa päälle. NAMM!  Tämä sopii erityisesti niille joiden mielestä sienet ovat "limaisia ja ällöjä", sillä tämä sieni on rapsakka.
Huippuherkku "pallopää" ,kangastatti- usein toukaton


Pussi- ja purkkiruokien sijaan tai lisukkeena sienet ovat oivaa retkiruokaa.  Monet sienet on helppo paistaa trangialla tai pannulla avotulellakin. Mausteeksi sopii hyvin pitkään kukkiva siankärsämö.

Sienestyksen voi yhdistää muihin luontoharrastuksiin. Sienikoppa kulkee hyvin kajakin takakannella  maastopyörästä puhumattakaan.
Viime vuosien trendisieneksi on noussut sikurirousku. Tämä kulinariestien herkku  toimii hyvin mausteena. Sitä voi paistaa pannulla sellaisenaankin, mutta kuivattuna ja jauhettuna toimii natriumglutamaatin tapaan korostamaan ruoan omaa aromia. Sienen tuoksu on huumaavan sikurinen, curry-ja kanelimainen. Sikurirouskun voi sekoittaa esim. kangas -ja pikkurouskuun. Kaikista tulee valkoista maitiaisnestettä, mutta kangasruoskun neste maistuu hyvin kirpeältä ja se vaatii ryöppäämisen juurikin sen takia. Sikurirouskun maitiaisneste on runsaampaa kuin kangasruoskun. Lakritsirousku on  lievästi myrkyllinen ja sen maitiaisneste on kirkasta poikkeuksena näihin muihin rouskuihin. 
Rouskut ovat hyvin samannäköisiä. Hyvä tunnistamisohje on katsastaa maitiaisneste. Sienet vasemmalta oikealle lakritsarousku, kangasrousku, sikurirousku, pikkurousku.
Luonnossa on tappavan myrkillisiä sieniä, joten ennenkuin keräät tai syöt sieniä sinun tulee olla varma että tunnet sienen. Sienimetsään kannattaa suunnata kokeneemman mukana sekä voit osallistua järjestetyille sieniretkille. Seuraava retki on 15.9. Retkellämme tutustutaan sienineuvojan opastuksella yleisimpiin sieniin. Retken jälkeen nuotiolla keitellään nokipannukahvit sekä maistellaan päivän sienisaalista.
Wild Nordic Naturen sieniretkellä pidetään Saimi Hoyerin tapaan mushroon tasting eli sienimaistiaiset. 
 
Muista luonnossa: Kerää vain niitä syötäviä sieniä joita varmasti tunnet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti